מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

מי הם הגורמים הנעזרים בפוליגרף

מי הם גורמים הנעזרים בפוליגרף?

 

גופים ממשלתיים ופרטיים שבהם קיים חשש להדלפות, עושים שימוש בבדיקת הפוליגרף לצורך איתור המדליף. החוקרים נעזרים בבדיקות מתוך מטרה לאתר את המעורבים בעבירות על טוהר המידות.

ארגונים רבים עורכים בדיקות פוליגרף תקופתיות לעובדים המועסקים בתחומים רגישים כגון: כספים, מלאי ורכש, וזאת הן כחלק מתהליך ההרתעה והן לצורך שלילת מעורבותם בגניבות, מעילות, סחיטות ואי סדרים.

מכשיר הפוליגרף הוא גם אחד הכלים היעילים למיון עובדים חדשים. במהלך הבדיקה נשאל העובד על מעורבותו בגניבות, בשימוש בסמים, בריגול תעשייתי ועוד. גם חברות ביטוח עושות שימוש נרחב בבדיקות פוליגרף לצורך בדיקת אמינותן של תביעות שהגישו מבוטחים.

בתי משפט הדנים בנושאים אזרחיים, בתי דין לעבודה, בתי דין רבניים ובוררים נעזרים לעיתים קרובות בתוצאות בדיקת הפוליגרף לצורך קביעת האמינות ומהימנות הנחקרים.

 

בדיקת פוליגרף לפני קבלה לעבודה

בדיקת פוליגרף למועמד לעבודה וכמו כן בדיקת פוליגרף לעובד מין המניין הינן זהות במהותן, שתיהן נועדו לגלות האם הנבדק דובר אמת או לא. יחד עם זאת הן שונות במטרתן, בדיקת קבלה לעבודה עורכים על מנת להחליט האם לקבל עובד מסויים לתפקיד מסויים, בבדיקה תקופתית רוצים לוודא כי העובד לא ביצע עבירות בעבודה ובבדיקה בעקבות אירוע ספציפי כגון גניבה רוצים לגלות האם מישהו מהעובדים מעורב באירוע שהתרחש בחברה

 

 

בדיקות בפוליגרף בתהליך של סינון ביטחון:

כאמור, "סינון ביטחון" (הידוע גם "כאבטחת מהימנות") הינו אחד האמצעים שהשב"כ נוקט למניעת חשיפה של מידע מסווג, בנוסף לאבטחת המידע המסווג עצמו ולאבטחה פיזית של אתרים שבהם הוא מצוי. התהליך מבוצע באמצעות מערכת סינון, שנועדה לצמצם במידת האפשר את הסיכון שאנשים בלתי מהימנים מבחינה ביטחונית, או מוחדרים על ידי יריבים מודיעיניים, יוצבו לתפקידים שבהם תהיה להם נגישות למידע מסווג העלול עקב כך להיחשף, בשוגג או במזיד, בפני גורמים בלתי מוסמכים, ולגרום נזק לביטחון הלאומי.

סינון ביטחון נועד כאמור לקבוע את התאמתו של הנבדק למלא תפקיד ביטחוני מסווג.

הדבר מתאים לא רק לחברות ביטחוניות אלא לכל חברה אשר מעסיקה עובדים שחשופים למידע/ מערכות רגישות/ כספים והון חומרי נגיש אחר (יהלומים, זהב וכיו') תרופות וסמים ברישיון ועוד וביכולתם לגנוב/ להעביר מידע רגיש-  ריגול תעשייתי, עסקי, מידע אישי על הפרט (צנעת הפרט) וכיו', היום הדבר נפוץ בחברות הייטק, לאנשי סייבר, עובדי בנק, עובדים במכוני מחקר שונים, עובדים במערך הרפואה עובדים עם ילדים וכיו'.

כאמור בדיקת פוליגרף יכולה לסייע בסינון עובדים לתפקידים שדורשים חשיפת אמת על מועמד לעבודה בהיבטים רבים ע"פ בקשת המעסיק /מקום בעבודה לבדיקות כגון : שימוש בסמים, קשר עם גורמים פליליים, עבירות מין נגריותיהן וכו'                       

בדיקת פוליגרף לגילוי בגידה:     

אימות נושאים אישיים ו/או אינטימיים על בני /בנות זוג. עבר מיני , הינם נושאים שכיחים בבדיקות פוליגרף. בשיטת שאלות הביקורת, ניתן לחשוף את הנבדק/ת על נושא זה.

האם בדיקת הפוליגרף אמינה?

מחקרים שונים שנערכו ברחבי העולם מצאו כי אחוז הדיוק של הפוליגרף הוא כ-90%. ואולם, יש להדגיש היטב כי כפי שתוצאות של בדיקות רפואיות עלולות להביא למתן חוות דעת שונות מרופאים שונים, כך גם בבדיקות פוליגרף יכולים בודקים שונים להגיע לתוצאות שונות (ראוי להדגיש שבבדיקות שנערכות על ידי בודקים מיומנים, הדבר נדיר ביותר). לפיכך אין ספק כי קיימת חשיבות רבה לניסיון הבודק ולמקצועיותו.

 

מי הם הגורמים הנעזרים בפוליגרף